Matisarea inelelor

Rodbuilding – Matisarea inelelor
De ce trebuiesc pregatite inelele pentru matisat?


Ce probleme au? De ce nu sunt bune asa cum le cumparam?

Daca incercati sa le matisati asa cum le primiti din fabrica/furnizor sau de la magazin veti avea dificultati la urcarea cu matisajul chiar la baza piciorului inelului.

Se observa clar ca daca asezati un inel nou nout pe blanc exista o discontinuitate vizibila intre blanc si talpa inelului. O discontinuitate care va ingreuna matisarea. Mai mult decât atât, poate sa strice aspectul final al matisajului, ramanand spire despartite chiar la baza inelului.

Mai pe scurt! Nu este voie sa existe discontinuitati intre blanc si inceputul piciorului inelului, pentru a putea matisa fara obstacole, in asa fel incât sa avem un matisaj continuu fara ruperi de ritm.
Ca sa pregatim inelul avem nevoie de o o pila. Fie ca este pentru ascutit cârlige sau cutite. Eu prefer sa folosesc un dremel utilizat de bijutieri sau de hobbyisti pentru operatiuni mai finute. Exista pile de diferite granulatii care pot fi folosite cu aceste “mini bormasini”.
In imaginile atasate observati cel mai bine forma finala in care trebuie sa ajunga inelul, de fapt piciorul inelului.


Inel cu talpa pilita
Matisatul
Exista diferite metode folosite pentru matisat. Diferite aparate si scule. Pentru primele lansete pe care le-am facut am folosit un suport improvizat care necesita maxim 2 ore de munca cu materialele necesare, alaturi de un tensor folosit pentru legat muste. Altii au improvizat cutii de carton decupate pentru a putea matisa. Iar pe post de tensor o carte mai sanatoasa, cu ata de matisat prinsa intre pagini pentru a crea tensiunea necesara. Cu putina imaginatie se pot improviza tot felul de asemenea dispozitive care sa va ajute.

Primul meu matisor improvizat cu ce aveam la-ndemana. Nu arata bine, dar presteaza:)

Primul meu matisor improvizat cu ce aveam la-ndemana. Nu arata bine, dar presteaza:)
Cu un aparat de matisat profesionist totul trece intr-o alta dimensiune oferind alte perspective, facilitand foarte mult munca.
Pe lânga “aparatura” pentru matisat mai avem nevoie si de câteva unelte, extra. O sula (fara interpretari cu conotatii s..uale), un cuter sau niste lame foarte ascutite si un burnisher (e numit de americani, si nu are nici o legatura cu cuvantul burnis=deveni lucios). Burnish-erul este folosit pentru a aseza matisajul la final(observati ultima imagine), pentru a inlatura spatiile goale dintre spire, pentru a egala distanta dintre ele. Puteti folosi orice pix din plastic sau chiar metal care are corpul fin(lucios). Dupa ce matisati trebuie doar sa frecati cu putina presiune intreg matisajul, cu miscari de stanga dreapta.
Ce trebuie stiut atunci cand matisati? Firul tensionat trebuie sa aiba un mic unghi inspre baza matisajului pentru ca spirele sa se aseze cât mai bine, apropiat una langa cealalta.

Accesorii suplimentare pentru matisat

Accesorii suplimentare pentru matisat: sula, cutter, burnisher
Imaginile vor vorbi in locul meu. Pentru a intelege cât mai bine ma voi folosi si de ilustratiile din catalogul celor de la Fuji Tackle.

Inceputul matisajului. In ilustratie se vede clar cum vin incalecate spirele, iar in imagine observati ca eu am lipit capatul firului cu banda adeziva, usurându-mi munca. Dupa ce ati incalecat capatul firului de matisaj de 3-4 ori puteti desprinde capatul atei de blanc.

01

01
Mai invartiti blancul de 4-6 ori si puteti taia surplusul de ata. Cel mai bine este sa taiati perpendicular pe blank ca sa nu va ramâna mustati. Folositi cutite/lame/cuter foarte ascutite si aveti grija sa nu aplicati foarte multa forta când taiati perpendicular pe blanc.

02
02
Continuati sa matisati pâna ajungeti aproape de banda adeziva cu care este asigurat inelul. Inlaturati banda si continuati matisajul pâna mai aveti aproximativ 8-10 spire pâna la capatul piciorului inelului.


03
03
Folositi o bucata de 10-15cm de ata (eu prefer un fir textil pentru pescuit, mai subtire pentru ca am garantia ca nu mi se va rupe in momentul in care doresc sa trag capatul atei pe sub spire) indoita la mijloc pe care o inserati ca si in imagine.

Matisati peste bucla inca 8-10 spire pâna la capatul piciorului inelului.

04, 05, 06, 07
04, 05, 06, 07
Taiati ata.

Inserati capatul in bucla formata.
Trageti cu ajutorul buclei capatul de ata pe sub spirele formate. Preferabil ca acest lucru sa se intâmple pe partea opusa a blancului decât cea pe care se afla inelul. Sa nu cumva sa trageti capatul de ata pe lânga piciorul inelului pentru ca o veti lua de la capat cu matisajul.

Taiati la fel ca si inainte, cu atentie sa nu va ramana firicele iesite sau scamosate pentru ca veti avea probleme la lacuire.
08, 09
Pentru pozitionarea inelelor puteti incepe sa luati ca si referinte urmatoarele linkuri:
               http://www.matagi.co.jp/2011pdf/p34.pdf            http://www.matagi.co.jp/2011pdf/p35.pdf              http://www.matagi.co.jp/2011pdf/p36.pdf                   http://www.matagi.co.jp/2011pdf/p37.pdf           http://www.matagi.co.jp/2011pdf/p33.pdf                                           

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu