Montarea si lipirea mandrinei

Rodbuilding-Montarea si lipirea mandrinei

Definitii
Ce sunt arborii?
Arborii sunt acele componente care permit dispunerea concentrica mandrinei pe blanc. Arborii pot fi din diferite materiale: spuma rigida (cum sunt cei de la FlexCoat), din grafit si facuti instant folosind banda adeziva de hartie.
Ce este mandrina?
Mandrina este obiectul care face posibila montarea mulinetei pe o lanseta. Acestea la randul lor sunt de multe feluri: de baitcasting, de spinning; din grafit sau din lemn; skeleton sau nu; cu insertii din diferite materiale etc.
In acest tutorial voi folosi un arbore din spuma rigida, dar voi explica si cum se fac arborii din banda adeziva. Mandrina folosita este Fuji DSP marimea 16 si un arbore de spuma rigida de la Flex Coat tot marimea 16, pe un blank St.Croix.
Slefuirea arborelui
Slefuirea arborelui se face cu reamerele utilizate pentru slefuirea interiorului gripului. Ca sa o scurtam, se face chiar identic, icercand arborele pe blancul in sine tot mai des pe masura ce largiti gaura (nu m-am gandit la prostii – dar n-am stiut cum s-o spun mai bine). Dupa cum vedeti in imagini am lasat putin spatiu pana la grip, pentru ca acolo va aluneca excesul de epoxy care se va prelinge de pe arbore cand punem mandrina.
Arbori facuti din banda adezivaArborii din banda adeziva de hartie sunt foarte usor de facut, dar ingreuneaza putin lanseta finala. Veti rula banda adeziva pe blanc la distante relativ mici intre ele (2-4 cm) in asa fel incat mandrina sa intre usor fortata peste ele.
Mascare
Urmariti imaginile si observati cum este mascata mandrina in capatul care va fi orientat inspre gripul lansetei. Nu specific exact care capat, pentru ca mandrina poate fi montata  in functie preferinte.  Mascati si capatul, dinspre mandrina al gripului.

Epoxy si montare
Daca ati montat gripul, lipirea mandrinei ar trebui sa fie floare la ureche. Eu de obicei montez gripul si imediat montez si arborele. Abia dupa intarirea rasinii amestec o noua serie de epoxy si lipesc mandrina.

Observati cum am lasat putin spatiu intre grip si arbore. In acel spatiu voi lasa sa se prelinga excesul de epoxy pe care il vedeti in zona mascata de pe mandrina.  Veti vedea ca aproape tot acel exces de epoxy se va scurge in acel spatiu.
Dupa fixarea mandrinei indepartati banda pentru mascare cu surplusul de epoxy. Daca mai aveti urme de epoxy pe grip sau mandrina indepartatile cu o carpa sau cu servetele de hartie.

Spine (sira)
Fiecare blanc este curbat, mai mult sau mai putin vizibil. De obicei spine-ul se aliniaza cu aceasta, dar se mai intampla sa nu fie asa.
Ce este spine-ul (sira)?
Este curbura pe care o ia blancul in mod natural cand este tensionat. Pentru a observa cel mai bine acest lucru este suficient sa apucati blancul de varf cu o mana si sa il proptiti de cealalta mana la aproximativ 20-30 cm de varf. Veti observa cum blancul are tendinta de a se rasuci intotdeauna in aceeasi pozitie, “the path of less resistance”. De obicei inelele de spinning se monteaza in interiorul curburii, iar inelele de baitcasting pe exteriorul curburii.
Daca va jucati putin cu blancul, puteti observa ca are chiar doua asa numite spine-uri (foarte putine prezinta doar un spine). Indiferent pe care din ele alegeti sa montati inelele este bine.
Daca ati nimerit un blanc usor curbat, eu de obicei pun inelele de spinning pe exteriorul curburii si cele de baitcasting pe interiorul, in asa fel incat greutatea inelelor sa “indrepte” blancul.
In concluzie. Dupa ce ati indepartat excesul de epoxy de pe mandrina aliniati, inainte ca epoxiul sa se intareasca, mandrina cu spine-ul blancului.
Lasati epoxiul sa se intareasca si puteti lipi si un foregrip (bucata de grip de deasupra mandrinei) la alegere. Acestea fie lipsesc cu desavarsire sau sunt foarte minimale, fie sunt cele clasice.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu