Montarea gripului unei lansete

Rodbuilding – Montarea gripului unei lansete

20 IANUARIE 2010 9 COMENTARII SCRIS DE ANDREI
Gripul unei lansete este portiunea dinainte si de dupa mandrina, fiind uzual construit din pluta sau EVA (materialul buretos negru), si mai rar din lemn sau fibra de carbon. Uneori poate chiar lipsi cu desavarsire. Ramane la latitudinea celui cere face lanseta. Gripul alaturi de matisaje este cel care poate da o trasatura definitorie lansetei.
Gripurile sunt in esenta de 2 feluri: full gripurile (gripurile dintr-o bucata) si split gripurile (gripurile minimale de obicei din doua bucati de pluta sau EVA, despartite de blancul gol). Gripurile de tip split minimalizeaza greutatea lansetei, dar pot dezechilibra unele lansete (dezechilibru care trebuie apoi compensat cu adaugarea de greutate in capatul blancului).
In acest articol va voi explica cum si cu ce unelte se pregateste gripul pentru a fi montat pe blanc. Este vorba despre gripurile de pluta, cele de EVA putand fi cumparate cu diametrul interior foarte apropiat de cel al blancului.
In primul rand aveti nevoie de gripul pe care urmeaza sa-l montati pe blanc. Acesta, in majoritatea cazurilor, are diametrul interior mult mai mic decat diametrul lansetei.
Daca avem gripul, avem blancul, diametrul interior al gripului este mai mic decat cel al capatului blancului este clar ce ramane de facut: trebuie slefuit interiorul gripului pentru ca acesta sa se potriveasca. Cum?! Simplu! Cu un reamer.
Ce este un reamer?
Un reamer este practic o bucata de blanc (nu va ganditi ca va recomand sa taiati blancul) cu banda de smirghel lipita in spirala sau cu pilitura pentru smirghel lipita cu epoxy.
Unde gasiti asa ceva? Nu se gasesc de cumparat decat in SUA sau Japonia sau prin diferiti distribuitori de componente pentru rodbuilding. Sa nu disperam totusi, pentru ca putem sa ne punem creativitatea la incercare.
Va voi explica pasii necesari pentru fabricarea unui reamer cu un buget limitat.
Mergeti la piata de pescari sau la orice magazin cu scule pentru pescuit si cumparati cea mai ieftina (nu mai mult de 15-20Ron) varga telescopica pentru obleti. Sunt acele tunuri (vergi) de pana in 3m. Nu aveti nevoie de mai mult. Dupa aceasta achizitie mai aveti nevoie de o banda de smirghel mai dura, pe care sa o faceti fasii de pana la 5-8mm latime.
Pasul urmator este sa desfaceti varga in segmente, aplicati prenandez sau alt lipici asemanator pe segmentele vergii si rulati benzile de smirghel in spirala (asemeni imaginii). Dupa aplicarea adezivului si lipirea benzii de smirghel lasati la uscat pentru minimum 24 ore. In final veti avea 2-3 reamere de grosimi diferite.
Acum ca avem cu totii un reamer ar fi interesant sa aflam cum se foloseste. Foarte simplu! Incepeti cu cel mai subtire reamer pentru slefuirea interiorului gripului folosind o miscare asemeni celei de insurubare, alternata cu miscari de du-te vino. Daca blancul este unul mai gros va veti folosi (treptat) si de celelalte doua reamere mai groase.
Foarte important!!! De mentionat este faptul ca trebuie sa invartiti gripul in permanenta in timp ce ii slefuiti interiorul pentru ca nu cumva sa luati prea mult material dintr-o parte. Ar fi neplacut sa aveti o lanseta cu gripul deplasat intr-o parte.
Finalizare slefuire
Trebuie sa aveti foarte mare grija sa nu slefuiti prea grabit pe ultima portiune, verificand din ce in ce mai des daca se potriveste gripul pe blancul din care aveti sa faceti o lanseta. Ideal este ca gripul sa intre usor fortat depasind cu 1, maxim 2 cm capatul blancului. Ar fi nefericit sa obtineti un grip cu diametrul interior mai mare decat blancul in sine.
Inainte de fiecare incercare a gripului pe blanc, este bine sa suflati in gaura largita a gripului pentru a elimina reziduurile de pluta si de pilitura ramase in urma slefuirii, pentru a nu zgaria blancul.
Pregatire pentru lipire si lipirea propriu-zisa
Odata ajunsi in aceasta faza nu va mai ramane decat sa slefuiti finut blancul (cu smirghel de 600-1000, pentru aderenta maxima) pe lungimea pe care va veni lipit gripul, sa curatati bine fie cu alcool sanitar fie cu alcool etilic, sa mascati capatul gripului, sa aplicati epoxyul bine amestecat pe blanc si sa lipiti gripul, dupa care sa lasati epoxyul sa se intareasca.
Pentru finalizare, in functie de grip, s-ar putea sa mai aveti de lipit un butcap care mai vine sau nu slefuit mai apoi. Butcap-ul este practic capatul gripului. Aici puteti sa va puneti creativitatea la lucru, putand obtine efecte care de care mai diferite.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu