vineri, 6 ianuarie 2012

CUM ALEGEM LOCUL DE PESCUIT?


Sursa: Flickr.com Foto: wit

Cum alegem locul de pescuit la stationar?


Atunci cand ajungi pe malul apei, care iti sta la dispozitie in intregime, sau partial, primul lucru care trebuie sa-l faci este sa alegi locul potrivit in care sa te instalezi, in speranta ca pestii sunt prezenti si ei acolo. Orice pescar experimentat stie ca pescuitul stationar da rezultate bune daca sunt indeplinite numeroase conditii, dar daca una singura nu este indeplinita, vom auzi pe malul apei exclamatii pline de dezamagire: “Nu mananca!”, “Nu musca!”, “Nu trage!”. “Unde cautam pestii?”, este intrebarea care se naste in mintea oricarui pescar.

Sursa: Flickr.com Foto: drw25
Locurile de langa malul apei sunt preferate de pescari, mai ales daca au avut norocul sa prinda ceva aici la o partida anterioara. Trebuie notat faptul ca, un success pe care l-am avut candva nu va reprezenta garantia reusitelor viitoare. Ca si celelalte animale din lumea terestra,pestii au si ei, in lumea acvatica, anumite trasee cunoscute prin locuri ascunse, printre ierburi, crengi si butuci de copac, bolovani, ochiuri de stuf. Pestii sunt foarte inconsecventi, cu manifestari inegale si neasteptate, deplasandu-se permanent spre locuri unde mediul le satisface mai usor nevoile lor organice, pescarii fiind datori sa le dibuiasca “toanele”.
La pescuit, ca si la vanatoare, cunoasterea locurilor unde se gaseste vanatul sau pestele, este de multe ori mai important decat sa stii sa ochesti cu maiestrie sau sa manuiesti cu iscusinta sculele de pescuit. A sti unde sa te asezi pe malul apei, pentru a avea succes la pescuit in aceea zi, implica o buna cunoastere a apei, a pestilor, simt al observatiei si calitati pescaresti care pot fi dobandite si perfectionate numai prin invatatura combinata cu practica. 

Sursa: Flickr.com Foto: Sentrawoods
Atunci cand se alege locul de pescuit, se tine cont de continutul gazelor in apa, temperatura, salinitate, adancime si presiunea apei. In zilele toride, pestii stau in general in larg, nu departe de suprafata apei, iar pe masura ce se raceste se vor apropia de maluri. In zilele cu vant, daca apele nu sunt foarte adanci si acesta reuseste sa tulbure si fundul apei, pestii se vor ridica la suprafata, deoarece pe fund branhiile li se umple de namol, impiedicandu-i sa respire. De asemenea, vantul care tulbura putin luciul apei, face ca pestele sa ne observe mai greu, sporind numarul muscaturilor. Sa tot bata vantul pe balta noastra, nu-i asa? La fel si atunci cand presiunea atmosferica este scazuta, pestii vor sta de cele mai multe ori aproape de suprafata.
Daca presiunea atmosferica este mica, si cantitatea de oxigen din apa este mica, lucru nu foarte benefic pentru innotatori. Daca apele scad, pestii se vor indeparta de maluri, iar daca apa creste, ii vom cauta pe langa ele. Daca vantul sulfa din NV, in timpul verii, ati nimerit o zi ideala pentru pescuit, iar daca sufla din SE, nu are sens sa va pierdeti rabdarea pe malul apei. 

Sursa: Flickr.com Foto: lanier67
In schimb iarna, vantul din nord aduce capturi frumoase. In zilele cu vant puternic se alege un loc de pescuit intr-un golfulet, o coada a lacului, langa papura, vegetatie inalta sau stufaris, unde pestii se retrag. Niciodata nu ar trebui sa pescuimavand soarele in fata, deoarece astfel miscarile noastre sunt proiectate pe suprafata apei, iar acest lucru indeparteaza pestii. Intotdeauna, incercati sa stati cat mai departe de conul de vedere al pestilor, chiar daca aceasta inseamna lansare la distante mari. Daca aveti o buna acoperire, puteti sta si foarte aproape de mal. Daca apa unde pescuiti este saraca in hrana, oxigen si saruri minerale, va recomandam sa cautati un alt loc.
Cand am inceput sa fiu pasionat de pescuit, la un pescuit de toamna, pe lacul Belis, ajung impreuna cu prietenul meu spre coada lacului, unde zona era foarte linistita, si puteam observa in foarte multe locuri, mici bule iesind la suprafata. 

Sursa: Flickr.com Foto: Springsun
Abia mai tarziu am aflat ca prin descompunerea vegetatiei moarte sau a altor elemente organice de natura animala se elimina hidrogen sulfurat care fac ca pescuitul in acea zona sa fie imposibil. Totusi, mai putem trage speranta pentruplatica sau lin, pesti precauti si solitari, care vietuiesc in aceste zone. Cautati locuri unde se gaseste hrana la discretie, cum ar fi cheiurile porturilor, zonele de langa mori sau abatoare etc. Daca apa este curata, de culoare verde-albastruie, transparenta, cu vegetatie bogata inseamna ca este oxigenata, iar salinitatea si duritatea apei sunt satisfacatoare. Temperatura apei poate influenta foarte multpescuitul, la fel si caracteristicile chimice ale acesteia.
Caracteristicile chimice ale apei se pot determina cu un ph-metru, daca exista in trusa de pescuit. In lipsa unui ph-metru, prin observare, transparenta, culoarea apei si existenta vegetatiei ne ofera informatii despre continutul de oxigen si bioxid de carbon din apa. De cele mai multe ori locul de pescuit ales, trebuie amenajat si curatat de alge, plante moarte si crengi, la care se mai adauga si deseuri aruncate in apa de-a lungul timpului.

Sursa: Flickr.com Foto: arpeco
Pentru a evita agatarea sculelor de pescuit, la pescuitul stationar de pe mal sau din barca intr-un lac plin cu ierburi, se amenajeaza un fel de “oaza” sau culoar pentru plantarea monturilor, cu ajutorul unei greble special concepute pentru curatarea ierburilor de pe fundul lacului. Sunt pescari care folosesc aceasta grebla confectionata din fier forjat, cu tepi pe ambele parti si un inel metalic la mijloc de care se leaga o funie groasa si lunga. Se arunca grebla fie de pe mal sau din barca, in locul in care se va planta montura, si se recupereaza. Inalegerea locului de pescuittrebuie sa invatam si de la natura, de la pasari, animale de balta, observand vegetatia etc.
De cele mai multe ori, simturile si instinctele animalelor sunt mai puternice decat ale noastre pe care le depasesc atunci cand suntem pe mal. Combinand instinctele animalelor cu experienta dobandita in ale pescuitului vom avea o zi de pescuit minunata, la sfarsitul careia, juvelnicul sau albumul foto va fi plin de pesti. Un exemplu concret sunt pescarusii care atunci cand ii intalnim, ne pot spune unde stau pestii in ziua respectiva. 

Sursa: Flickr.com Foto: sparkypics
Pestii sunt schimbatori: acelasi peste care se bucura de razele calde ale soarelui si leneveste sub un strat subtire de apa in anumite momente ale zilei, il vom gasi altadata stand la panda, ascuns in stufaris sau printre bolovani, unii inoata contra curentului si prefera valtorile, alte specii stau pe langa mal sau se avanta in larg, toate acestea sunt determinate de abundenta hranei, de sezon sau starea atmosferica. Rapitorii, ii vom gasi de obicei bine ascunsi in locul lor de panda, acolo unde se gaseste si prada din belsug. Cei tineri sunt mai agili, pe cand batranii nu ies din ascunzis decat daca prada este suficient de atragatoare.
Despre stiuca se stie ca, in timpul primaverii se deplaseaza in susul apelor si cauta viiturile putin adanci, iar cand apele cresc cauta locuri adanci, ferite de curenti. In apele putin adanci, gaseste, in timpul primaverii hrana vie, iar vara aceasta hrana o gaseste in larg. Se stie ca pescuitul optim pentru stiuca este luna octombrie, cand aceasta se retrage in apropierea malurilor si in stufaris. 

Sursa: Flickr.com Foto: akk_rus
Iarna, daca pescuiti la copca, pestisorul viu da rezultate exceptionale. Crapul prefera apele linistite, mananca dimineata in zori ca apoi sa lancezeasca tot timpul zilei, iar spre seara isi reia locul pe fundul lacurilor. La fel ca stiuca, primavara crapul prefera apele mici, care se incalzesc usor. In zilele dogoritoare il veti gasi in locurile umbroase, in apele curgatoare pe langa albii unde apa este mai oxigenta, iar daca din intamplare pescuiti in zone cu izvoare cautati-l acolo. Iarna, crapul se retrage in gropi adanci cu mal mult, unde isi reduce activitatea la minim. Cleanultrebuie cautat in bulboane linistite, pe langa malurile sapate de curenti, in spatele stancilor sau arbustilor care fac umbra sau pe langa poduri.
Din toamna pana in primavara cleanul coboara in adanc, cautand locuri ferite de curenti si cu temperaturi mai favorabile. Fiind un peste rapitor il vom gasi in apropierea pestisorilor mici, la fel ca stiuca, avatul, bibanul. Desigur, multe lucruri tin de experienta si oricat de multe s-ar putea discuta pe aceasta tema, intamplarile de la fata locului ne vor dicta succesul sau insuccesul. Cautatilocuri de pescuit care ofera conditii favorabile de viata pestilor, nu va multumiti cu un simplu loc adanc, cu fund curat si curent regulat. Acest loc ar putea fi plin de pesti indispusi. Daca ar fi sa descriem o zona ideala de pescuit, aceasta ar fi caracterizata printr-o adancime de pana la cca. 3m, cu apa limpede, oxigenata, luminata, bogata in saruri minerale, in vegetatie, alge, crustacee, viermisori si puiet, deliciul rapitorilor. 

Un comentariu: